Διατηρώντας σωστά τα ψωμάκια χωριστά: λύση τρισδιάστατης κάμερας για τη βιομηχανία τροφίμων
Τα προηγμένα συστήματα συσκευασίας και αυτοματισμού στη βιομηχανία τροφίμων διαθέτουν συστήματα machine vision για τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και των συσκευασιών.
Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε μία λύση με τη χρήση 3D κάμερας του οίκου SICK που διασφαλίζειότι όλα τα προϊόντα ψωμιού ανιχνεύονται και συσκευάζονται σωστά με τη βοήθεια ενός ρομπότ.
Ψωμάκια για εξαγωγή σε θερμοδιαμορφωμένη συσκευασία
Τα ψωμάκια, μετά το ψήσιμο, διαιρούνται στο τέλος της παραγωγής σε 2 τμήματα, τα οποία συσκευάζονται σε κάθε μονάδα συσκευασίας. Σε παλαιότερες γραμμές συσκευασίας, αυτή η διαδικασία απαιτούσε πολλή χειρωνακτική εργασία. Αν υποθέσουμε ότι περισσότερα από 10.000 ψωμάκια την ώρα πρέπει να συσκευαστούν, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία μονότονη εργασία με μεγάλο κόστος σε εργατική δύναμη για τον επιχειρηματία.
Τα δύο μισά πρέπει να φτάσουν στο κελί του ρομπότ ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο - τα επικαλυπτόμενα μισά απορρίπτονται.
Στη συγκεκριμένη λύση, ένα ρομπότ συσκευασίας είναι ενσωματωμένο σε μια μηχανή θερμοδιαμόρφωσης. Το μηχάνημα θερμοδιαμόρφωσης παίρνει πλαστικό φύλλο από ένα καρούλι, πάνω στο οποίο σύρονται οι δίσκοι για τα ψωμάκια υπό κενό. Το ρομπότ από την πιάνει το χωρισμένο ψωμάκι και τοποθετεί το πάνω και το κάτω μισό σε ένα δίσκο. Τα γεμισμένα δοχεία στη συνέχεια μεταφέρονται στη μηχανή σφράγισης όπου η συσκευασία καλύπτεται με προστατευτική μεμβράνη. Τέλος, οι επιμέρους συσκευασίες αποκόπτονται και μεταφέρονται στη συνέχεια για τη δευτερογενή συσκευασία.
Το ρομπότ πιάνει το χωρισμένο ψωμάκι και τοποθετεί το πάνω και το κάτω μισό σε ένα δίσκο.
Επιθεώρηση και τοποθέτηση των τεμαχίων ψωμιού
Πολλαπλά ρομπότ Δέλτα λειτουργούν με υψηλή ταχύτητα λήψης. Αυτό απαιτείται όταν δύο μεταφορικοί ιμάντες μεταφέρουν πολλά ψωμάκια ανά δευτερόλεπτο στο κελί. Τα ρομπότ παίρνουν τα ρολά από τη ζώνη και τα τοποθετούν ανά δύο στους θερμοδιαμορφωμένους δίσκους.
Η σωστή παραλαβή και τοποθέτηση των κυλίνδρων απαιτεί το πάνω και το κάτω μισό των κυλίνδρων να βρίσκονται ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο όταν φτάνουν στο κελί του ρομπότ. Για το σκοπό αυτό, ο μεταφορικός ιμάντας είναι εξοπλισμένος με έναν σταθμό επιθεώρησης στην καρδιά του οποίου βρίσκεται μία 3D κάμερα TriSpector1000 του οίκου SICK.
Ο TriSpector1000 είναι ένας αυτόνομος αισθητήρας με δυνατότητα διαμόρφωσης για την τρισδιάστατη επιθεώρηση κινούμενων αντικειμένων. Δημιουργεί ένα προφίλ ύψους γραμμής προς γραμμή του αντικειμένου και παράγει μια πλήρη προβολή με βάση την κίνηση του αντικειμένου. Οι πληροφορίες κίνησης μπορούν να ληφθούν με τη μέτρηση της ταχύτητας του αντικειμένου ή, όπως σε αυτήν την περίπτωση, με τη χρήση ενός incremental encoder που είναι προσαρτημένος στον μεταφορικό ιμάντα.
Στο σταθμό επιθεώρησης, το TriSpector1000 παράγει δεδομένα για το ύψος, το μήκος και την επιφάνεια κάθε κομματιού ψωμιού. Εάν έχει μεταφερθεί μόνο το μισό του ρολού στον ιμάντα, το ύψος του θα είναι πολύ μικρό και επομένως θα τακτοποιηθεί. Εάν, από την άλλη πλευρά, τα δύο μισά του ρολού αλληλεπικαλύπτονται, δηλαδή δεν βρίσκονται ακριβώς το ένα πάνω στο άλλο, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα πολύ μακρύ αντικείμενο και επομένως θα απορριφθεί. Ο σταθμός επιθεώρησης διαθέτει ένα σύστημα απόρριψης, που σπρώχνει τα αντικείμενα που απορρίπτονται από τη ζώνη.
3D κάμερα ως η σωστή λύση
- Το Trispector1000 είναι μια καλή και οικονομικά αποδοτική λύση για την εφαρμογή αυτού του συστήματος
- Τα τυχόν διαφορετικά χρώματα των προϊόντων δεν είναι πρόβλημα, η τρισδιάστατη κάμερα έχει το δικό της φωτισμό
- Εύκολη η εγκατάσταση
- Μια κάμερα 2D ίσως να είναι μια πιο οικονομική εναλλακτική λύση, ωστόσο η TriSpector1000 έχει πολύ λογικές τιμές σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα και με πολύ περισσότερες δυνατότητες
Φόρμα Επικοινωνίας