Η εφαρμογή επιτρέπει τον έλεγχο παρουσίας πλαστικού διάφανου παρεμβύσματος σε βαζάκι καλλυντικής κρέμας και τον έλεγχο τοποθέτησης του παρεμβύσματος στη σωστή θέση στο κέντρο της συσκευασίας. Έχει υλοποιηθεί από την Clever Devices.
Πελάτης: ΚΟΡΡΕΣ ΑΕ
Εταιρεία υλοποίησης: CLEVER DEVICES
Λειτουργία: Έλεγχος συσκευασίας μέσω συστήματος βιομηχανικής όρασης
Προϊόν SICK: Κάμερα Inspector
Ημερομηνία: 10/04/2013
Σπύρος Ντότας, Μηχανικός Πωλήσεων, ELERGON A.E.,
Ο ποιοτικός έλεγχος των συσκευασιών περιλαμβάνει μια σειρά από διαδικασίες που πραγματοποιούνται στα τελικά στάδια της παραγωγής των προϊόντων: Έχει κλείσει σωστά η συσκευασία; Έχει εφαρμοστεί η ετικέτα στη σωστή θέση; Είναι αναγνώσιμη η ημερομηνία λήξης και το barcode; Ο έλεγχος του σωστού κλεισίματος της συσκευασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία: ένα πώμα που δεν είναι σωστά τοποθετημένο μπορεί είτε να προκαλέσει σταματήματα στην παραγωγική διαδικασία είτε να οδηγήσει στη διάθεση ελαττωματικών προϊόντων. Για αυτό το λόγο, χρησιμοποιούνται βιομηχανικοί αισθητήρες οι οποίοι ελέγχουν τη διαδικασία κλεισίματος της συσκευασίας εξασφαλίζοντας την παρουσία και τη σωστή τοποθέτηση του πώματος. Τα σύγχρονα συστήματα βιομηχανικής όρασης (vision sensors) προσφέρουν αξιόπιστο και ακριβή έλεγχο, ελαχιστοποιώντας την ανθρώπινη παρέμβαση.
Από το 2002, η ELERGON A.E., αποκλειστικός διανομέας των προϊόντων του Οίκου SICK για την ελληνική αγορά, έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία από παρόμοιες εφαρμογές στους βιομηχανικούς κλάδους των τροφίμων, ποτών, φαρμάκων και καταναλωτικών προϊόντων.
Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζεται μια επιτυχημένη εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου συσκευασιών με τη χρήση συστήματος βιομηχανικής όρασης στην εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε.
Η εφαρμογή επιτρέπει τον έλεγχο παρουσίας πλαστικού διάφανου παρεμβύσματος σε βαζάκι καλλυντικής κρέμας και τον έλεγχο τοποθέτησης του παρεμβύσματος στη σωστή θέση στο κέντρο της συσκευασίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή έχει υλοποιηθεί από την CLEVER DEVICES, εταιρεία ολοκλήρωσης λύσεων αυτοματισμού, η οποία ανήκει στο δίκτυο εξειδικευμένων συνεργατών της ELERGON. Υπεύθυνος του project από την ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε. ήταν ο κ. Μαρίνος Λαμπρόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός.
Η ανάγκη
Στις συσκευασίες καλλυντικών κρεμών είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πλαστικών ή ελαστικών παρεμβυσμάτων μεταξύ του πώματος και της κρέμας, με σκοπό την αποφυγή της οξείδωσης του προϊόντος που δημιουργείται κάθε φορά που ο καταναλωτής ανοίγει τη συσκευασία για χρήση. Η ανάγκη της εταιρείας ήταν να ελέγχει τόσο την παρουσία του παρεμβύσματος όσο και τη σωστή τοποθέτησή του στο κέντρο της συσκευασίας. Η βασική πρόκληση για τη σωστή υλοποίηση της εφαρμογής ήταν η υψηλή ακρίβεια στον έλεγχο της παρουσίας του πλαστικού παρεμβύσματος, καθώς κάθε λάθος συνεπάγεται σημαντικό κόστος λόγω των σταματημάτων της παραγωγικής διαδικασίας.
Πριν από την εισαγωγή του νέου συστήματος, η ανίχνευση της παρουσίας του πλαστικού παρεμβύσματος γινόταν με τη χρήση χωρητικού αισθητήρα/διακόπτη, του οποίου η ευαισθησία ρυθμιζόταν έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του πλαστικού υλικού. Όμως, λόγω του ότι το υγρό υλικό της κρέμας εντασσόταν και αυτό στη γκάμα των υλικών που ανιχνεύει ο αισθητήρας, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το παρέμβυσμα έλειπε, ο χωρητικός διακόπτης ανίχνευε το υλικό (κρέμα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το PLC της γραμμής συσκευασίας να μην αντιλαμβάνεται την απουσία του παρεμβύσματος και έτσι υπήρχε η πιθανότητα το τελικό προϊόν να φτάσει στο ράφι χωρίς το πλαστικό παρέμβυσμα.
Η λύση
Η ανάγκη για αξιόπιστο έλεγχο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση οδήγησε στη χρήση ενός πιο προηγμένου βιομηχανικού αισθητήρα, όπως είναι το σύστημα βιομηχανικής όρασης Inspector του Οίκου SICK. Με τη χρήση του ενσωματωμένου εργαλείου ‘Pixel Counter’, το σύστημα εκμεταλλεύεται την αντανάκλαση του πλαστικού παρεμβύσματος ώστε να ανιχνεύεται η παρουσία του, η επίπεδη τοποθέτησή του πάνω στην κρέμα και η σωστή θέση του στο κέντρο της συσκευασίας.
Οπτική αναγνώριση πλαστικού παρεμβύσματος συσκευασίας βάζου καλλυντικών
Οπτική αναγνώριση πλαστικού παρεμβύσματος
συσκευασίας βάζου καλλυντικών
Το σύστημα βιομηχανικής όρασης αποτελείται από τα εξής μέρη:
- τον αισθητήρα οπτικής αναγνώρισης Inspector της SICK σειράς I20 Flex
- το ειδικό αξεσουάρ Dome που χρησιμοποιείται ώστε η απόδοση του Inspector να μην επηρεάζεται από γυαλιστερές επιφάνειες
- ένα φωτοκύτταρο ανίχνευσης βάζου, το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργοποίηση του Inspector
- ειδικό προστατευτικό κάλυμμα που χρησιμοποιείται για να μην επηρεάζεται το σύστημα από το φωτισμό του περιβάλλοντος
- ειδικό λογισμικό που παρέχει δυνατότητες για παραμετροποίηση και προσομοίωση του συστήματος, καταγραφή ελαττωματικών προϊόντων και εξαγωγή στατιστικών αναφορών
Στις περιπτώσεις όπου δεν ανιχνεύεται πλαστικό παρέμβυσμα ή δεν έχει τοποθετηθεί στη σωστή θέση, το σύστημα στέλνει σήμα στον ελεγκτή της μηχανής, ο οποίος δίνει εντολή να μη βιδωθεί το πώμα του βάζου. Το προϊόν στη συνέχεια επανα-εισάγεται στη γραμμή συσκευασίας, όπου γίνεται η τοποθέτηση του πλαστικού παρεμβύσματος με το σωστό τρόπο.
Τα οφέλη
Τα οφέλη που προέκυψαν για την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ Α.Ε. από την εισαγωγή του σύστηματος βιομηχανικής όρασης είναι τα εξής:
- Αξιόπιστη ανίχνευση πλαστικού παρεμβύσματος συσκευασίας με 100% επιτυχία
- Μείωση κόστους που σχετίζεται με τα σταματήματα και τη διάθεση ελαττωματικών προϊόντων
- Ταυτόχρονος έλεγχος παρουσίας πλαστικού παρεμβύσματος και σωστής τοποθέτησής του
- Ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης παράμβασης μέσω του αυτόματου ελέγχου
Αν ενδιαφέρεστε για παρόμοια εφαρμογή, καλέστε μας στα τηλέφωνα 210 2389590-2 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: